Heijmans: bodem woningmarkt lijkt bereikt

Bouwer Heijmans denkt dat de bodem op de woningmarkt is bereikt. De markt toonde in het vierde kwartaal van vorig jaar de eerste tekenen van herstel zien, aldus Heijmans. Toch voorziet Heijmans dat de woningmarkt pas eind 2014 of begin 2015 weer echt op gang zal komen.

Dat zegt het bouwbedrijf donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. De markt voor infrastructurele projecten blijft dit jaar nog uitdagend, denkt Heijmans.

‘Pril, maar wankel vertrouwen’
Het bouwconcern blijft wel voorzichtig over de huizenmarkt. ”Alhoewel de eerste signalen vanuit de woningmarkt hoopvol zijn en de particuliere verkoop in 2013 weer toenam, komt deze markt naar verwachting pas eind 2014, begin 2015 weer op gang. Enerzijds vanwege de lange doorlooptijd van projecten, anderzijds vanuit het prille doch wankele vertrouwen zien wij 2014 als een overgangsjaar op weg naar herstel.”

Heijmans verkocht afgelopen jaar 1082 woningen, waarvan 542 in het vierde kwartaal. Daarmee kwam de woningverkoop op nagenoeg hetzelfde niveau uit als in 2012.

Nettowinst
De onderneming behaalde over 2013 een nettowinst van 2 miljoen euro, terwijl een jaar eerder nog een verlies werd geleden van 88 miljoen euro in verband met grote afschrijvingen op de vastgoedportefeuille en andere bezittingen. De omzet nam vorig jaar met circa 11 procent af tot bijna 2,1 miljard euro. Het onderliggende operationeel resultaat kwam uit op een plus van 23 miljoen euro, tegen 27 miljoen euro in het voorgaande jaar. De orderportefeuille van Heijmans bedroeg aan het einde van vorig jaar bijna 1,7 miljard euro, tegen 2 miljard euro een jaar eerder.

Topman Bert van der Els zei in een toelichting dat 2013 een uitdagend jaar was met een taaie markt.

Bron: www.rtlnieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *