PvdA wil dat gemeenten bouwen goedkoper maken

De PvdA vindt dat bouwen goedkoper moet worden. Gemeenten moeten een sociale grondprijs gaan rekenen en de bouwleges fiks verlagen.

Dat laat Kamerlid Jacques Monasch weten aan NU.nl.

“Iedereen moet betaalbaar kunnen wonen”, aldus Monasch. De PvdA’er stelt dat de totale woonlasten met zijn plan voor de sociale huursector onder 700 euro per maand kunnen uitkomen.

“Dit wordt wat de PvdA betreft de norm bij bouwafspraken met corporaties, bij het ontwikkelen van nieuwe woonwijken en bij renovatie van bestaande complexen.” Nieuw te bouwen woningen moeten duurzamer en energiezuiniger worden, zodat de woonlasten omlaag gaan.

Sociale grondprijs
Monasch doet zijn plan in tien verschillende punten uit de doeken. Een belangrijk onderdeel van het plan is dat gemeenten de grondprijs moeten verlagen tot een ‘sociale grondprijs’, óók in populaire dorpen en wijken.

“De grondprijs bepaalt soms tot de helft van de totale kosten voor nieuwbouw.”

Bouwleges
Daarnaast vindt de PvdA dat de bouwleges, een vergoeding die burgers moeten betalen voor verplichte vergunningen, omlaag kunnen. Nu controleren gemeenten bijna alle bouwplannen vooraf.

Monasch stelt dat door de kwaliteitseisen voor veelvoorkomende bouwwerkzaamheden in heel Nederland te standaardiseren, er kan worden volstaan met een lichte controle achteraf. De kosten voor een vergunning kunnen daardoor flink worden verlaagd.

Ook Maxime Verhagen, voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland, deed vorige maand al de oproep aan gemeenten om de bouwleges te verlagen.

Energie
Gemeenten moeten alleen nog energieneutrale woningen gaan toestaan in bouwafspraken met corporaties en het ontwikkelen van nieuwe woonwijken, zo vindt de PvdA. Hierdoor zullen de woonlasten van toekomstige huurders lager worden.

Daarnaast stelt de partij dat alle huurwoningen in de vrije sector die de komende vijf jaar worden gebouwd, voor altijd in de vrije sector moeten blijven, ongeacht de ontwikkeling van de WOZ-waarde. “Zo komen er eindelijk woningen waar de hogere inkomens, die nu sociaal huren, naartoe kunnen doorstromen”, aldus Monasch.

Honderd PvdA-lijsttrekkers in verschillende Nederlandse gemeenten zullen dinsdag tekenen voor het plan van Monasch.

Bron: www.nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *