Vertrouwen woningmarkt trekt verder aan

Het vertrouwen op de Nederlandse woningmarkt is in september voor de negende maand op rij gestegen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van eigen onderzoek.

De Eigen Huis-marktindicator, die de belangenorganisatie met de TU Delft maakt, klom van 70 in augustus tot 73 in september. Maar daarmee is ”de ernstig verzwakte woningmarkt er nog lang niet bovenop”, aldus de vereniging. Pas als de indicator op 100 punten staat is het consumentenvertrouwen in evenwicht.Volgens de onderzoekers verwacht nog maar 24 procent dat de omstandigheden voor het kopen van een woning het komende jaar verder zullen verslechteren, tegenover 54 procent in januari van dit jaar.

Bodem
Bijna twee derde (63 procent) is van mening dat de huizenprijzen nu wel de bodem hebben bereikt. De onzekerheid over de stijgende werkloosheid en de dalende koopkracht van huishoudens houdt echter aan.

Koopwoningen zijn voor veel mensen volgens Eigen Huis goed betaalbaar geworden door de combinatie van sterk gedaalde huizenprijzen en een lagere hypotheekrente.

Volgens Makelaarsland, naar eigen zeggen het grootste makelaarsbedrijf in Nederland, wil 60 procent van de woningzoekers nu binnen 3 maanden een woning kopen. De plannen die met Prinsjesdag bekend zijn geworden hebben geen invloed op de koopintentie.De makelaarsorganisatie becijferde dat er in september zo’n 10.500 woningen verwisselden van eigenaar, een lichte stijging vergeleken met vorig jaar. ”Het gehele derde kwartaal is tot nu toe ook het beste kwartaal van 2013 gebleken”, aldus Makelaarsland.

Bron: www.nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *